När du flyttar in

Här har vi samlat lite information som kan vara bra att tänka på när du flyttar in.

Adressändring
När du  flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket, skatteverket.se/flytta, så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring, adressändring.se. Du behöver uppge ditt lägenhetsnummer som är det fyrsiffriga numret på ditt kontrakt.

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta ditt lägenhetsnummer på ditt kontrakt.

Bredband
I våra lägenheter finns fibernätsanslutning. För att beställa gå in på globalconnect.se Skriv in din adress, då kommer alla anslutna lägenheter på den adressen upp och du väljer då din lägenhet.  Jämför och beställ av den leverantör som passar dig bäst. Du betalar själv kostnaden för bredband. Har du frågor kan du kontakta GlobalConnect kundservice på 0200-43 00 00 eller via formulär på deras hemsida.

Elavtal
Hushållsel ingår inte i hyran. Elnätsavtal gör du med Vattenfall då de äger nätet i vårt område. Du kan sedan fritt välja vilken elhandelleverantör du vill ha (ej Lillängen, Centralgatan 6).

Hemförsäkring
För att få hyra en bostad hos Älvkarlebyhus måste du ha en giltig hemförsäkring. När du ska kvitterar ut nycklarna till din lägenhet måste du kunna påvisa att du tecknat en hemförsäkring.

Hyran
Hyran betalas i förskott, en månad i taget. På din hyresavi kan du se när den ska vara betald. Hyresavin skickas till din mejladress som du har registrerad på Mina sidor. Du kan även få hyresavin som e-faktura eller på Kivra. Ett bra sätt att lösa betalningen är via autogiro. Då dras hyresbeloppet direkt från ditt konto varje månad. Det enda du behöver se till är att det finns tillräckligt med pengar på kontot när pengarna ska dras. Gör du inget val kommer hyresavin till din mejladress. Om du idag får din hyresavi på mejl och vill byta till annat aviseringssätt behöver du kontakta oss.

Namnskylt
Älvkarlebyhus ser till att din ytterdörr får rätt namn på namnskylten och i trapphuset.

Nycklar
När du skriver på hyreskontraktet får du kvittera ut tre nycklar till lägenheten. Nycklarna hämtar du hos oss på Hårstagatan 3 i Skutskär den 1:a i månaden från klockan 13.00. Inträffar den 1:a på en helgdag hämtar du nycklarna från kl 13.00 första vardagen efter helgen.

Behöver du fler nycklar, kontakta Älvkarlebyhus. Låssmeder och nyckeltillverkare gör inga kopior utan beställning från Älvkarlebyhus.

Var rädd om dina nycklar, om de försvinner måste vi göra ett låsbyte och du blir ersättningsskyldig. Att byta lås är dyrt och om du råkar ut för inbrott kan det bli problem med försäkringen om dina nycklar är borta. Samtliga utlämnade nycklar ska återlämnas vid avflyttning. För att kvittera ut nycklar och få tillgång till lägenheten ska första hyran vara betald.