Bra att veta A-Ö

När du  flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket, skatteverket.se/flytta, så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring, adressändring.se. Du behöver uppge ditt lägenhetsnummer som är det fyrsiffriga numret på ditt kontrakt. 

Du kan även beställa tillfällig eftersändning till sommarstugan eller lagring av post om du är bortrest. Kontakta Älvkarlebyhus om du vill ha dina hyresavier eftersända. 

Du som bor i en lägenhet ska enlig lag vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta ditt lägenhetsnummer på ditt kontrakt.

Du får inte hyra ut din lägenhet i andra hand utan att Älvkarlebyhus godkänner detta. Älvkarlebyhus är restriktiva till andrahandsuthyrning. Info om andrahandsuthyrning 

Autogiro är en tjänst som gör det bekvämt att betala sina räkningar. Du slipper stå i kö för att betala, knappa in långa sifferkombinationer i datorn och posta dina räkningar. Betalning sker automatiskt från ditt konto på förfallodagen.

Du behöver inte hålla reda på förfallodagar. Det blir inte ens problem under semestertider.

Kontakta Kundcentrum 026-420 36 50, info@alvkarlebyhus.se eller ladda ner en blankett här om du vill ansluta dig till autogiro.
Blankett>>

Har du e-legitimation kan du ansöka om autogiro här.

Har du autogiro får du inga hyresavier, de skickas bara ut vid en förändring av beloppet som dras.

 

Även om badrummet är ett våtutrymme bör du vara försiktig med vattnet så att inte vattenskador uppstår. Det är inte tillåtet att själv montera och skruva i kakel eller badrumsväggar, tätskiktet kan skadas och du kan bli ersättningsskyldig för skadan. 

Badkar
Är ditt badrum utrustat med badkar men du vill ha dusch måste du kontakta Älvkarlebyhus så vi får undersöka om ytskikten tål det. Du får själv ombesörja att ta ut och förvara badkaret för att återställa när du flyttar ut ur lägenheten. Vill du att Älvkarlebyhus tar ut det så tar vi en avgift på 500:-, då återställer vi även det när du flyttar.

Du får vädra men inte skaka mattor och sängkläder från din balkong.

Paraboler och blomlådor ska sitta på insidan av räcket. Tänk på när du vattnar blommorna så det inte rinner ner till grannen.

Du får grilla på balkongen om du använder en el-grill. Kol och gasol grillar är inte tillåtna på grund av brandrisk och för att röken kan vara störande för dina grannar.

Släng inte fimpar och andra sopor från balkongen, de kan hamna på din grannes balkong/uteplats.

Mata inte fåglar från balkongen, deras spillning skräpar ner och utlagd mat drar til sig skadedjur.

Du ansvarar själv för skötseln av din uteplats. Tänk på att hålla balkongen/uteplatsen städad, det är ingen förvaringsplats.

Du får inte ställa barnvagnen i trapphus och entréer så att den hindrar grannar och utryckningspersonal att komma fram. Tänk på att trapphuset är utrymningsväg vid eventuell brand. Barnvagnen förvarar du i lägenheten eller i ditt förråd. I vissa hus finns särskilda låsta barnvagnsrum.

När du flyttar ut gör Älvkarlebyhus en besiktning av lägenheten, vi ser gärna att du är med på den. Då går vi igenom lägenhetens skick och skriver ett protokoll om vad som behöver åtgärdas. Eventuella skador och onormalt slitage som du lämnar efter dig kan du bli ersättningsskyldig för. 

För att ställa dig i vår bostadskö  gör du en kundanmälan på Mina sidor. Bor du redan hos oss får du automatiskt 1 poäng per dag från och med det senast skrivna kontraktet. För att behålla dina köpoäng måste du logga in på Mina sidor var 12 månad, detta gäller bara dig som inte bor hos Älvkarlebyhus. Så här fungerar det.

En brandvarnare är en billig livförsäkring som finns i alla våra lägenheter. Var noga med att kontrollera den med jämna mellanrum så att batterierna fungerar. Hyresgästen ansvarar för att brandvarnaren fungerar. Om den saknas eller inte fungerar gör du en felanmälan. Brandvarnaren tillhör lägenheten och ska lämnas kvar i lägenheten när du flyttar.

I våra lägenheter finns fibernätanslutning. För att beställa gå in på GlobalConnect.se  Skriv in din adress, då kommer alla anslutna lägenheter på den adressen upp och du väljer då din lägenhet. Då får du upp alla leverantörer du kan välja mellan, jämför och beställ den leverantör som passar dig bäst. Du betalar själv kostnaden för bredband. Har du frågor kan du kontakta GlobalConnect kundservice på 0200-43 00 00. Behöver du göra en felanmälan kontaktar du din leverantör.

Vill du byta lägenhet söker du efter lediga lägenheter på vår hemsida och lämnar intresse.

Lediga lägenheter.

Du måste bo i din lägenhet i 12 månader innan du kan söka en ny.

Älvkarlebyhus har ett antal båtplatser som ligger vid Bodaån. Lediga båtplatser hittar du på Mina sidor. För att söka båtplats registrerar du dig i på Mina sidor och aktiverar kön för båtplats.

Lediga båtplatser

Parkera alltid din cykel i cykelstället eller i cykelrummet. Du får inte parkera i trapphus eller entréer eftersom det är utrymningsväg vid eventuell brand och utryckningspersonal måste kunna komma fram. Under vintern ser vi gärna att du parkerar din cykel i cykelrummet för att underlätta för snöröjningen.

Du får ha egen diskmaskin i lägenheten efter en individuell bedömning. Kontakta Älvkarlebyhus för bedömning på förutsättningarna i din lägenhet. Vi gör då en teknisk kontroll för att se vad som behöver göras och eventuella kostnader. 

Du får plocka bort innerdörrarna i din lägenhet, men du måste sätta tillbaka dem innan du flyttar från lägenheten. Förvara dörrarna i ditt lägenhetsförråd så att de inte skadas eller förstörs.

Hushållsel ingår inte i hyran. Elnätsavtal gör du med Vattenfall då de äger nätet i vårt område. Du kan sedan fritt välja vilken elhandelleverantör du vill ha (ej Lillängen, Centralgatan 6).

Du kan göra felanmälan dygnet runt genom att logga in på Mina sidor. Du kan även göra felanmälan via telefon 026-420 36 50 vardagar 8.00-12.00. Vid brådskande fel efter telefontiden ringer 026-420 36 50 så kopplas du vidare till Larmcentralen.

Internet

Har du problem med internet kontaktar du den leverantör du tecknat avtal med.

TV

Digitalbox
Har du problem med digitalboxen och baskanalerna som ingår i hyran felanmäler du till Kalejdo. 

Telefon: 0771-19 17 00
E-post: support@kalejdo.tv
Hemsida: kalejdo.se

Har du beställt fler tv-kanaler från annan leverantör kontaktar du dem .

När du vill ha fest har du ett stort antal grannar att ta hänsyn till. Grundregeln är att det mellan klockan 22.00-06.00 ska vara lugnt så förbered dem gärna på att du planerar en fest. Sätt upp en enkel lapp i trapphuset eller lägg i brevlådorna. Tänk på att både musik och röster hörs genom huset och kan störa fler än du tror. Blir du själv störd så bör du i första hand prata med den som stör. Hjälper inte det kan du kontakta störningsjouren på 026-420 36 50.

När du ska flytta är det en del saker du bör tänka på, du kan läsa mer här.

Älvkarlebyhus gör en slut- och städbesiktning av din lägenhet i samband med att du flyttar. Tänk på att vara noggrann så du slipper bli debiterad för städkostnad. När du säger upp ditt avtal så får du en checklista med städtips på vad Älvkarlebyhus tittar på vid besiktningen.

Med hänsyn till dina grannar får du inte mata fåglar från balkongen, uteplatsen eller i närheten av fastigheten. Deras spillning skräpar ner och utlagd mat drar till sig skadedjur.

Till alla våra lägenheter hör ett källar- eller vindsförråd. Till de flesta förråd finns ett tillhörande hänglås eller cylinder där du använder din lägenhetsnyckel. I vissa av våra hus får du själv ordna hänglås. Titta gärna till ditt förråd med jämna mellanrum för att upptäcka eventuell skadegörelse eller inbrott. Upptäcker du skadegörelse eller inbrott meddela oss så vi kan informera andra hyresgäster. Det är inte tillåtet att förvara mopeder eller brandfarliga ämnen i förrådet. Gångarna kan vara viktiga utrymningsvägar så tänk på att hålla gångarna utanför förrådet fria från saker.

Älvkarlebyhus tillämpar inte några förturer

Älvkarlebyhus har både varm- och kallgarage och ett antal  p-platser med motorvärmare. För att ställa dig i fordonsplatskö registrerar du dig på Mina sidor. Alla lediga fordonsplatser finns på hemsidan och du lämnar intresseanmälan genom att logga in på Mina sidor. 

Har du inget hyresavtal hos oss tillkommer moms på fordonsplatserna.

För att behålla din registrering i fordonsplatskön måste du logga in minst en gång var 12 månad på Mina sidor. Detta gäller alla, även dig som bor hos oss.

Du får grilla på balkongen och uteplatsen om du använder en el-grill. Kol- och gasolgrillar är inte tillåtna på grund av brandrisk och för att röken kan vara störande för dina grannar. Du får grilla på områdets allmänna ytor, har du egen grill så ska den stå minst 6 m från fasaden. Se till så röken inte irriterar din omgivning eller att grillen står för nära fasaden så den kan orsaka brand. Lämna aldrig grillen utan uppsikt och se till att grillen är ordentligt släckt innan du lämnar den. Tänk på att det under sommaren kan råda eldningsförbud om det är mycket torrt i marken. 

Farligt avfall och grovsopor lämnas till närmaste återvinningscentral. Information om var dessa finns och öppettider hittar du på www.gastrikeatervinnare.se.

För att få hyra en bostad hos Älvkarlebyhus måste du ha en giltig hemförsäkring. När du ska kvitterar ut nycklarna till din lägenhet måste du kunna påvisa att du tecknat en hemförsäkring. 

Hyresgästen är skyldig att ha väl uppsikt över sina husdjur. Har du hund ska den vara kopplad i våra bostadsområden. För att hålla orm krävs tillstånd från kommunen. Det är inte tillåtet att hålla giftiga djur i lägenheten.

Hyran betalas i förskott, en månad i taget. Hyran ska vara Älvkarlebyhus tillhanda senast den sista vardagen i månaden. Ett bra sätt att lösa betalningen är via autogiro. Då dras hyresbeloppet direkt från ditt konto varje månad.

Om du inte betalar hyran i tid får du ett inkassokrav, då tillkommer det en extra avgift plus ränta. Du betalar då hyran till Marginalen core som sköter vår kravverksamhet. Vill du göra en avbetalningsplan så kontaktar du Marginalen core 0771-89 89 00. Betalar du inte inkassokravet går ärendet vidare till kronofogdemyndigheten för indrivning.

Hyresgästföreningen har lokaler i Skutskär och Älvkarleby, för bokning kontaktar du Hyresgästföreningen.

Gångar och trappor i källarutrymmen är viktiga utrymningsvägar och får inte användas för lagring eller blockeras. Älvkarlebyhus har rätt att forsla bort sånt som förvaras i allmänna utrymmen. Använd det förråd som hör till din lägenhet. Titta gärna till ditt förråd med jämna mellanrum för att upptäcka eventuell skadegörelse. Det är inte tillåtet att förvara brandfarliga ämnen i källarförrådet eller mopeder inomhus.

Vill du sätta upp en markis så kontaktar du Älvkarlebyhus för information.

Mopeder får inte förvaras i cykelrum eller källare.

Du får inte montera parabol eller annan antenn genom att borra i fasaden eller på balkongräcket så den hänger utanför balkongen. Prata med Älvkarlebyhus om hur du kan placera en eventuell parabolantenn.

Från 10 januari 2024 kommer Aimo Park ta över hanteringen av besöksparkeringarna och p-platser med motorvärmarstolpe. Det kommer då krävas ett tillstånd som kostar 150:-/månaden för besöksparkeringarna. Vill du hyra en p-plats med motorvärmarstolpe så bokar du det via Aimo park. Mer info

Parkeringsplatserna är till för bilar. Husvagnar, husbilar och släpvagnar får bara stå på parkeringen för i -och urlastning. Se efter vad det är för parkeringsskylt där du parkerar så du slipper böter. 

Bilar som beslutas vara skrotbilar, te x avställda och körförbud, forslas bort och skrotas på ägarens bekostnad. Garage och carport hyr Älvkarlebyhus ut och de hittar du på Mina sidor.

Vi ser till att det finns fungerande persienner i sovrum, resterande rum får du som hyresgäst ombesörja själv. 

På grund av säkerhetsskäl får du inte ha pool i våra bostadsområden eller på din uteplats. Det gäller även småbarnspooler.

På Fallvägen 9 i Älvkarleby och Centralgatan 6 i Skutskär har vi ett rökfritt boende, vilket innebär att det inte är tillåtet att röka inne i lägenheterna eller inom tomtgränsen.

Rökning är inte tillåten i entréer, trapphus, hissar, tvättstugor eller andra gemensamma utrymmen i våra hus. Tänk på att inte kasta fimpar från balkongen och utanför porten. Röker du inne i lägenheten tänk på att du kan bli ersättningsskyldig för onormalt slitage.

Om du får ohyra eller skadedjur i din lägenhet är du skyldig att omgående kontakta Älvkarlebyhus eller vår skadedjursbekämpare Anticimex så att ohyran inte sprider sig.

I våra bostadsområden finns sophus eller soprum för hushållssopor. Sortera dina sopor och lämna dom i rätt kärl. Vid varje kärl sitter anvisning om vad du lämnar i vilket kärl. Det kan variera i olika bostadsområden vad du kan slänga i våra soprum och sophus. Påsar till komposterbart avfall kan du hämta i våra soprum och sophus.

Papper, tidningar, glasförpackningar, metallförpackningar och plast ska sorteras och lägga i särskilda kärl, finns det inte i ditt soprum så lämnar du det till närmsta returstation. 
Så här sorterar du hemma

Grovsopor ansvarar du själv för att lämna till närmaste återvinningscentral. Öppettider och närmaste central hittar du på www.gastrikeatervinnare.se

Du får ha studsmatta om den har skyddsnät och står på din egen tomt. Du ansvarar för säkerheten och att det inte stör grannarna. Den får ej stå på allmän mark.

Om du blir störd av dina grannar eller något annat i ditt bostadsområde bör du i första hand försöka prata med den eller de som stör. Om det inte hjälper kan du ringa 026-420 36 50. Dagtid kommer du till Älvkarlebyhus och kvällar och helger kopplas du vidare till larmcentralen. Bra att tänka på är att mellan klockan 22.00-06.00 ska det vara lugnt.  

Du får själv tapetsera din lägenhet om du gör det på ett fackmannamässigt sätt. Är det inte rätt gjort kan du bli ersättningsskyldig vid flytt. Observera att tapetsering inte är tillåten på Fallvägen 9 i Älvkarleby, Centralgatan 6  och Andra Tvärgatan i Skutskär. Där är det målade väggar.

Ett trevligt trapphus ger ett första gott intryck för boende och besökare. Hjälp till att hålla trapphuset rent och snyggt. Det är inte tillåtet att ställa sopor, cyklar, barnvagnar eller annat som hindrar framkomligheten trapphuset. Älvkarlebyhus har rätt att forsla bort sånt som förvaras i allmänna utrymmen. Rökning är ej tillåten i allmänna utrymmen. Dörrmattor lägger du inne i lägenheten.

Alla våra lägenheter har ett basutbud med TV-kanaler via en digitlabox som ingår i hyran. Vid felanmälan kontakta Kalejdo 0771-19 17 00. Den digitala tv-boxen tillhör lägenheten och ska lämnas kvar i lägenheten vid flytt. Saknas tv-boxen blir du debiterad 1695:- Läs mer om tv här>>

Alla boende i våra lägenheter har rätt att använda den gemensamma tvättstugan i området, undantaget boende på Fallvägen 9 i Älvkarleby och Bergsvägen 7 i Skutskär där tvättmaskin och torktumlare ingår i lägenheterna. Tänk på att respektera tvättiderna och tvätta bara på din bokade tid. Självklart lämnar du tvättstugan städad efter dig.

Alla våra hus och lägenheter måste underhållas för att de ska fortsätta att vara trivsamma och inte förstöras. Du som bor hos oss kan till en del påverka i vilken takt underhållet ska utföras. Om du avstår från något, kan du få en årlig hyresrabatt. I vissa fall är underhållet av sådan karaktär att det inte går att skjuta upp. Läs mer>>

Om du är mellan 18 till 25 år kan du under en period hyra med ungdomsrabatt i av oss utvalda lägenheter.  Läs mer>>

När du flyttar från någon av våra lägenheter har du alltid en uppsägningstid på tre kalendermånader från kommande månadsskifte. Exempel: Om du säger upp din lägenhet den 14:e mars börjar uppsägningstiden att räknas från 1 april och tre månader framåt. Uppsägningen görs skriftligt på ditt hyreskontrakt som du sedan skickar eller lämnar till Älvkarlebyhus.
Innan du flyttar gör vi en besiktning av lägenheten. Om du vill ha möjlighet att rätta till eventuella fel och brister, kan du även kontakta Älvkarlebyhus för en förbesiktning. Samma sak gäller för p-plats och garage. Kom ihåg att även säga upp elen och bredbandet.

Du ansvarar själv för skötseln av din uteplats. Det är inte tillåtet att sätta upp staket eller buskar utan att få godkännande från Älvkarlebyhus. Tänk på att hålla balkongen/uteplatsen städad, det är ingen förvaringsplats.

Luften i din lägenhet byts helt varannan timme. En fläkt på taket eller ovanför spisen ser till att suga ut luft från lägenheten. För att ny luft ska komma in måste friskluftventilerna vid fönstren vara öppna. Om du stänger dessa riskerar du att få golvdrag eller matos från grannen i lägenheten. Stäng inte heller in fukten i badrummet när du har duschat eller badat, lämna badrumdörren på glänt och dra undan draperiet.

Älvkarlebyhus lägenheter ska hålla en inomhustemperatur på minst 20 grader. Läs mer om värme>>