Skadedjur och ohyra

Det har blivit allt vanligare med vägglöss i Sverige. Detta beror delvis på att vi reser mer och även längre än tidigare. Skadedjuren kan ta sig in i din resväska och därmed följa med till ditt hem. Vägglöss sprider sig även genom köp eller byte av begagnade möbler och kläder.

Om du får ohyra eller skadedjur i din lägenhet ska du omgående kontakta Älvkarlebyhus via Mina sidor eller på telefon 026-420 36 50. Detta är mycket viktigt så inte skadedjuren sprider sig. För att få hjälp att få bort vägglössen samarbetar vi med ett saneringsföretag som kommer hem till dig och sanerar.

Har det konstaterats att du har vägglöss i din lägenheten kan du inte söka eller byta lägenhet inom Älvkarlebyhus så länge saneringen pågår.

Informationsbroschyr vid sanering

Tips för att undvika vägglöss på resan

  • Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.
  • Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen.
  • Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån eller garderoben.

Tips för att undvika vägglöss efter resan

  • Tvätta kläderna i 60 grader om det är möjligt. Övrig packning kan läggas i plastpåsar i frysen i en vecka.
  • Föremål kan även värmebehandlas i torktumlare i 60 grader under minst en timme. Rensa filtret efteråt.
  • Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa den i frysen under en vecka. Släng den därefter i soptunnan.

Identifiera vad det är för skadedjur