När du flyttar in

Här har vi samlat lite information som kan vara bra att tänka på när du flyttar in.

Adressändring
När du  flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket, skatteverket.se/flytta, så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring, adressändring.se. Du behöver uppge ditt lägenhetsnummer som är det fyrsiffriga numret på ditt kontrakt. 

Du kan även beställa tillfällig eftersändning till sommarstugan eller lagring av post om du är bortrest. Kontakta Älvkarlebyhus om du vill ha dina hyresavier eftersända. 

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta ditt lägenhetsnummer på ditt kontrakt.

Autogiro
Autogiro är en kostnadsfri tjänst som gör det bekvämt att betala hyran. Med Autogiro är du säker på att hyran betalas i tid. Det enda du behöver se till är att det finns pengar på ditt konto någon dag innan beloppet dras. Kontakta Älvkarlebyhus för att skaffa autogiro eller följ länkarna nedan.
Blankett
E-legitimation

Bredband
I våra lägenheter finns fibernätsanslutning.  För att beställa gå in på http://www.ip-only.se/portal. Skriv in din adress, då kommer alla anslutna lägenheter på den adressen upp och du väljer då din lägenhet. Då får du upp alla leverantörer du kan välja mellan, jämför och beställ den leverantör som passar dig bäst. Du betalar själv kostnaden för bredband. Har du frågor kan du kontakta IP-Only kundservice på 0200-43 00 00 (vardagar 8:00–17:30) eller kundservice@ip-only.se.

Elavtal
När du tecknar ditt hyresavtal får du en blankett som du ska skicka in till Vattenfall som gäller nätavgiften. Du kan sedan fritt välja elleverantör till din hushållsel.

Garage
Garageplatser, carport och p-platser hyrs ut av Älvkarlebyhus och har ett särskilt kösystem. Tänk på att du inte får förvara brandfarliga vätskor eller gaser i garaget.

Hemförsäkring
För att få hyra en bostad hos Älvkarlebyhus måste du ha en giltig hemförsäkring. När du ska kvitterar ut nycklarna till din lägenhet måste du kunna påvisa att du tecknat en hemförsäkring. 

Hemsidan
På www.alvkarlebyhus.se finns en stor del av vårt utbud av tjänster. Du kan till exempel göra felanmälan, förfrågningar och bostadsanmälan. Där finns också information om Älvkarlebyhus, driftstörningar och vad som är aktuellt.

Namnskylt
Älvkarlebyhus ser till att din ytterdörr får rätt namn på namnskylten.

Nycklar
På inflyttningsdagen får du kvittera ut tre nycklar till lägenheten. Behöver du fler nycklar, kontakta Älvkarlebyhus. Låssmeder och nyckeltillverkare gör inga kopior utan beställning från Älvkarlebyhus. Var rädd om dina nycklar, om de försvinner måste vi göra ett låsbyte och du blir ersättningsskyldig. Att byta lås är dyrt och om du råkar ut för inbrott kan det bli problem med försäkringen om dina nycklar är borta. Samtliga utlämnade nycklar ska återlämnas vid avflyttning. För att kvittera ut nycklar och få tillgång till lägenheten ska första hyran vara betald.

Trapphus
Ett trevligt trapphus ger ett första gott intryck för boende och besökare. Hjälp till att hålla trapphuset rent och snyggt. Det är inte tillåtet att ställa sopor, cyklar, barnvagnar eller annat som hindrar i trapphuset. Älvkarlebyhus har rätt att flytta hindrande föremål till anvisad plats. Rökning är ej tillåten. Dörrmattor lägger du inne i lägenheten.

Tv
Alla våra lägenheter har ett basutbud av TV-kanaler som ingår i hyran. För fler kanaler kontakta Kundcentrum för information.
Läs mer här>>