Att tänka på

När du bor i ett hyreshus är det viktigt att ta hänsyn till sina grannar. Här har vi samlat lite trivselregler så att alla ska trivas.

Balkong
Du får vädra men inte skaka mattor och sängkläder från din balkong. Paraboler och blomlådor ska sitta på insidan av räcket. Tänk på när du vattnar blommorna så det inte rinner ner till grannen. Du får grilla på balkongen om du använder en el-grill. Kol och gasol grillar är inte tillåtna på grund av brandrisk och för att röken kan vara störande för dina grannar.

Fåglar
Mata inte fåglar från balkongen, uteplatsen eller i närheten av fastigheten. Kvarvarande mat kan dra till sig skadedjur.

Grilla
På områdets allmänna ytor får du grilla. Se till att röken från grillen inte irriterar din omgivning eller att grillen inte står för nära fasaden så den kan orsakar brand. Lämna aldrig grillen utan uppsikt och se till att grillen är ordentligt släckt innan du lämnar den. Använder du engångsgrill se till att den är ordentligt släckt innan du slänger den i soporna. Du får grilla på balkongen om du använder en el-grill. Kol och gasolgrillar är inte tillåtna på grund av brandrisk och för att röken kan vara störande för dina grannar.

Gräsmattor
Gräsmottorna i området är till för alla boende. Använd dem för lek, spel och gemensamma aktiviteter. Det är inte tillåtet att parkera bilar eller andra fordon på gräset.

Gården
Gården är en trevlig plats där du kan vistas med familj och vänner, men kom ihåg att ta hänsyn till andra. Tänk på att du inte är störande mellan klockan 22.00-06.00 och allt eventuellt skräp som blir tar du med dig och slänger.

Musik och Ljud
Du är skyldig att visa hänsyn och får inte störa kringboende hyresgäster. Tänk på att ljud från din lägenhet i form av höga skrik, hög musik kan vara störande. Det gäller dygnet runt men är extra viktigt mellan klockan 22.00-06.00. Om du ska ha fest, prata med dina grannar i god tid men tänk på att du ändå måste ta hänsyn. Kom ihåg att du som lägenhetsinnehavare har ansvar för att dina gäster inte stör grannarna.

Parabol
Du får inte montera parabol eller annan antenn på fasaden eller på balkongräcket. Prata med Älvkarlebyhus om hur du kan placera en eventuell parabolantenn.

Pooler
Du får inte ha pool i våra bostadsområden eller på din uteplats. Det gäller även småbarnspooler.

Studsmattor
Du får ha studsmatta om den har skyddsnät och står på din egen tomt. Du ansvarar för säkerheten och att det inte stör grannarna. Den får ej stå på allmän mark.

Störningar
Om du blir störd av dina grannar eller något annat i ditt bostadsområde bör du i första hand försöka prata med den eller de som stör. Om det inte hjälper kan du kontakta Älvkarlebyhus under kontorstid eller störningsjouren Sauvera på övrig tid.

Trapphus
Ett trevligt trapphus ger ett första gott intryck för boende och besökare. Hjälp till att hålla trapphuset rent och snyggt. Det är inte tillåtet att ställa sopor, cyklar, barnvagnar eller annat som hindrar i trapphuset. Älvkarlebyhus har rätt att flytta hindrande föremål till anvisad plats. Rökning är ej tillåten i allmänna utrymmen. Dörrmattor lägger du inne i lägenheten.

Tvättstugan
Alla boende i våra lägenheter har rätt att använda den gemensamma tvättstugan i området. Vid varje tvättstuga finns anslag om vilka regler som gäller för bokning och användning av tvättstugan. Självklart lämnar du tvättstugan städad efter dig.